erfgoedobject

Hoekpand met café

bouwkundig element
ID
88434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88434

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand met café
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Hoekpand voorheen met café, opgericht door de Samenwerkende Maatschappij "Het Volksbelang" in 1930-31 (volgens bouwaanvraag en kadasterarchief), later in gebruik als postkantoor. Herkenbaar als interbellum constructie van twee bouwlagen onder plat dak met lijstgevel van verschillend gekleurde bakstenen en typerende diverse metselverbanden (staand en vlechtwerk verband): plint, borstwering en de verhoogde hoektravee worden op deze wijze geaccentueerd. Ook de gewitte betonnen banden en hoekstijlen benadrukken het strakke karakter van de gevelcompositie met opvallende inkom. Voor de aanvankelijke caféfunctie typische afgeschuinde hoektravee met brede gemarkeerde toegangsdeur onder luifel gevormd door de getrapt uitkragende hoek, en eindigend op een bakstenen balustrade. Rechthoekige muuropeningen, de ruimere benedenvensters met getrapte bovendorpel. Oorspronkelijk schrijnwerk verdwenen.

 • Gemeentearchief Waasmunster, 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, aanvraag van 13.09.1930.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Waasmunster

 • Is deel van
  Gentstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekpand met café [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88434 (Geraadpleegd op )