erfgoedobject

Woonhuis-herberg

bouwkundig element
ID: 88439   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88439

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis-herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Aanvankelijk een woonhuis-herberg, volgens bouwvergunning en bouwplan van 1939 ontworpen door architect A. Dhooge (Sint-Niklaas). Modernistische halfopen bebouwing van twee bouwlagen met verspringende kleinere volumes van één bouwlaag, onder platte daken. Twee gele bakstenen zichtgevels, op de gevelhoek links vrijwel symmetrisch opengewerkt door verticaal en horizontaal aansluitende vensters; bandvenster van de pui met stijlen ter markering van de vroegere cafédeur en het hoekvenster, bekleed met eigentijdse zwarte vierkante tegels. Gevelsteen op voorgevelhoek rechts met slecht leesbaar opschrift: "A DHOOGHE/ ARCHITECT/ ST NIKLAAS". Typisch voor het interbellum zijn de ontleningen aan de zogenaamde pakketbootstijl in de vorm van ronde vensters en de zijdelingse afronding van liggende vensters. Lijstgevels bovenaan afgewerkt door zwarte boordpannen. Oorspronkelijk houtwerk van deuren en vensters vervangen door PVC met vereenvoudigde verdeling. Nog herkenbare vroegere gelagzaal van de herberg in de grote benedenkamer.

  • Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 4 / Nummer 41.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woonhuis-herberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88439 (Geraadpleegd op 24-09-2020)