Woonhuis-herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis-herberg

Beschrijving

Aanvankelijk een woonhuis-herberg, volgens bouwvergunning en bouwplan van 1939 ontworpen door architect A. D'Hooghe (Sint-Niklaas). Modernistische halfopen bebouwing van twee bouwlagen met verspringende kleinere volumes van één bouwlaag, onder platte daken. Twee gele bakstenen zichtgevels, op de gevelhoek links vrijwel symmetrisch opengewerkt door verticaal en horizontaal aansluitende vensters; bandvenster van de pui met stijlen ter markering van de vroegere cafédeur en het hoekvenster, bekleed met eigentijdse zwarte vierkante tegels. Gevelsteen op voorgevelhoek rechts met slecht leesbaar opschrift: "A DHOOGHE/ ARCHITECT/ ST NIKLAAS". Typisch voor het interbellum zijn de ontleningen aan de zogenaamde pakketbootstijl in de vorm van ronde vensters en de zijdelingse afronding van liggende vensters. Lijstgevels bovenaan afgewerkt door zwarte boordpannen. Oorspronkelijk houtwerk van deuren en vensters vervangen door PVC met vereenvoudigde verdeling. Nog herkenbare vroegere gelagzaal van de herberg in de grote benedenkamer.

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 4 / Nummer 41.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

Het baksteenparement is tussen november 2009 en juni 2013 bekleed met een egale bepleistering, inclusief de tegelbekleding van de pui en de gevelsteen, met verwijdering van de boordpannen.