erfgoedobject

Woonhuis-herberg

bouwkundig element
ID
88439
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88439

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis-herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis-herberg
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Aanvankelijk een woonhuis-herberg, volgens bouwvergunning en bouwplan van 1939 ontworpen door architect A. D'Hooghe (Sint-Niklaas). Modernistische halfopen bebouwing van twee bouwlagen met verspringende kleinere volumes van één bouwlaag, onder platte daken. Twee gele bakstenen zichtgevels, op de gevelhoek links vrijwel symmetrisch opengewerkt door verticaal en horizontaal aansluitende vensters; bandvenster van de pui met stijlen ter markering van de vroegere cafédeur en het hoekvenster, bekleed met eigentijdse zwarte vierkante tegels. Gevelsteen op voorgevelhoek rechts met slecht leesbaar opschrift: "A DHOOGHE/ ARCHITECT/ ST NIKLAAS". Typisch voor het interbellum zijn de ontleningen aan de zogenaamde pakketbootstijl in de vorm van ronde vensters en de zijdelingse afronding van liggende vensters. Lijstgevels bovenaan afgewerkt door zwarte boordpannen. Oorspronkelijk houtwerk van deuren en vensters vervangen door PVC met vereenvoudigde verdeling. Nog herkenbare vroegere gelagzaal van de herberg in de grote benedenkamer.

  • Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 4 / Nummer 41.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het baksteenparement is tussen november 2009 en juni 2013 bekleed met een egale bepleistering, inclusief de tegelbekleding van de pui en de gevelsteen, met verwijdering van de boordpannen.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Woonhuis-herberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88439 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.