erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
88440
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88440

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (pannen en leien) met bouwjaar 1936 op gevelsteen in het gebogen fronton van het dakvenster. Enkelhuis waarvan de voorgevel een vermenging van traditionele met eigentijdse kenmerken vertoont. Lijstgevel voorzien van wit geglazuurd parement met gebruik van hardsteen voor de hoge plint, ter markering van de brede gebogen erker, verhoogd met dakvenster voorzien van balkon. Verdiepte deurportiek met typische getrapte en gebogen afgewerkte hoek. Oorspronkelijk houtwerk verdwenen. Begane grond met authentieke interieuraankleding in art-decostijl: fraai ensemble van gekleurde glasramen met voornamelijk geometrische en gestileerde bloemmotieven (deurlichten, vensterdeuren, venster), originele houten trap en binnendeuren, marmeren schouwmantels, behouden tegelvloeren met geometrisch patroon en marmeren plinten.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88440 (Geraadpleegd op )