Huis Ons Juweel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Ons Juweel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ons Juweel

Beschrijving

Café en twee appartementen met huisnaam "Ons Juweel". Geconstrueerd in 1931-32 door vergroting / verandering van een bestaand huis voor de samenwerkende maatschappij Katholiek lokaal "Ons Juweel". Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak. Hoge lijstgevel van baksteen en kunststeen met hoger opgaande hoekpostamenten. Bovenverdiepingen met twee over twee bouwlagen doorgetrokken trapezoïdale erkers, gemarkeerd door verticale hoekbanden en onder gekorniste kroonlijst. Gevelornamentiek eigen aan de art-decostijl op de borstweringen: panelen met ribbelmotief en omlijsting gevelopschrift: S.M. / Ons / "Juweel". Geschilderde gecementeerde begane grond met eenvoudige tweedelige houten winkelpui voorzien van deels geleurd structuurglas in het bovenlicht. Links brede portiek met poort, toegang tot de bijhorende achterin gelegen zaal in een aangepast en deels ingebouwd bedrijfsgebouw: vroegere schrijnwerkerij en voordien een magazijn teruggaand op de olieslagerij Wuytack opgericht in 1851 (volgens kadasterarchief).

• Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, aanvraag van 17.07.1931.