erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
88456
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88456

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, een omstreeks 1923 gebouwde woning (volgens kadasterarchief). Nu kunstenaarswoning van beeldhouwer Bruno De Smedt. Oranje bakstenen lijstgevel met eclectische inslag. Decoratieve verwerking van gele en witte baksteen, vooral ter accentuering van boogvelden (dambordpatroon) en bogen van de muuropeningen. Deurrisaliet verhoogd met puntgeveltje. Verhoogde begane grond bewaart zijn origineel houtwerk met kleine roedeverdeling en gekleurd gestructureerd glas in de bovenlichten, namelijk van de verdiepte deur en het brede drielicht met stenen kozijn. I-lateien met rozetjes voor de bovenvensters. Rechter zijpuntgevel bewaart ouder metselwerk van een kleiner voorgaand huis. Toegang van gekasseide oprit rechts gemarkeerd door houten beeld op dito boog van Bruno De Smedt.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88456 (Geraadpleegd op 25-06-2021)