Warandehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Warandehuis

Beschrijving

Herenhuis met grote tuin, geflankeerd door twee bijgebouwen, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder een schilddak (leien). Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een plint van arduin. Horizontale geleding door middel van arduinen plint, puilijst en het geprofileerd kordon onder de kroonlijst. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen lekdrempels. In een rechthoekig verdiept muurvlak gevatte empire getinte rondboogdeur gemarkeerd door een arduinen en bepleisterde omlijsting met imposten en sluitsteen; steektrapje.

Vooruitspringende lagere bijgebouwtjes onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Ritmering door hoekpilasters en beluikte rechthoekige vensters. Kroonlijst aansluitend bij de puilijst van het hoofdgebouw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle