erfgoedobject

Fabrieksdirecteurswoning Alexis Roos

bouwkundig element
ID
88461
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88461

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan hoek Spoorwegstraat. Hoekhuis met villa allure, volgens kadasterarchief gebouwd in 1923 als fabrieksdirecteurswoning door Alexis Roos; aanvankelijk ingeplant naast zijn kleine fabriek van wol en katoen afvalweefsel aan de Spoorwegstraat (achter nummer 20, nu verdwenen). Vervangt een kleiner huis van omstreeks 1895 aan de Spoorwegstraat, dat in 1908 was omgevormd tot een bureel en in 1914 samen met de bijhorende fabriek van De Jaeghere (opgericht begin 20ste eeuw) in bezit kwam van de maatschappij Roos (volgens kadastergegevens). In 1930 overgenomen door de Mantafabriek. Dubbelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pseudomansardedak. Achterwaarts vergroot. Gewitte gecementeerde gevels met schijnvoegen en verwerking van hardsteen. Zolderverdieping met slank hoektorentje: overhoekse houten lantaarn op geprofileerd kraagstuk en ranke spits. Opvallende deurportiek van hout en kunststeen. Origineel houtwerk met kleine roedeverdeling evenals andere details van de afwerking met art-deco inslag bepalend voor het aparte voorkomen van de bouw.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Fabrieksdirecteurswoning Alexis Roos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88461 (Geraadpleegd op 25-06-2021)