Sint-Franciscusschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Franciscusschool

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Beschrijving

Voorheen lagere katholieke meisjesschool van de zusters maricolen-franciscanessen, heden gemengde vrije basisschool, vanaf 1996 Sint-Franciscusschool genaamd. De effectieve stichting van deze onderwijsinstelling als kosteloze katholieke lagere school door de zusters maricolen vond plaats in 1856; klaslokalen waren toen deels ondergebracht in het kloostercomplex zelf van de congregatie. Sinds 1980 is het schoolgebouwencomplex afgescheiden van het aanpalende vroegere maricollenklooster, nu van de Mariazusters van Franciscus (zie Kerkstraat nummer 14).

De huidige school omvat naast vrij jonge gedeelten een paar oudere schoolgebouwen, waarschijnlijk nog deels opklimmend tot begin de jaren 1880/1884 en in het tweede kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid. Aan de straat een rechthoekig schoolgebouw van twee hoge bouwlagen, onder zadeldak (kunstleien); aanvankelijk slechts één bouwlaag tellend (zie oude prentkaarten) en omstreeks 1930 met een bovenverdieping verhoogd. Heden gewitte bakstenen lijstgevel opvallend verticaal geleed, onder andere met lisenen. Metselwerk op begane grond met resten van knipvoegen en op hardstenen sokkel in rustica. Typisch laat 19de-eeuwse smalle en hoge achtdelige vensters van de oude bouw, hernomen op de jongere bovenverdieping met velden in staand metselverband op de borstwering (typisch voor het interbellum). Twee smalle venstertraveeën flankeren de uitspringende middentravee met lage voordeur, als inkom benadrukt op de bovenverdieping door de spitsbogige gevelnis met beeld van H. Jozef met Jezuskind. Sporen van horizontale banden onder de recente witte gevelbeschildering. Aflijnende houten kroonlijst op modillons. Eveneens gewitte bakstenen achtergevel uitziend op geplaveide speelplaats opengewerkt met ruime negendelige vensterkozijnen deels met kleine roedeverdeling en onder I-lateien met rozetten. Uitspringend deurrisaliet verhoogd met een gebogen dakvenster.

Achterin gelegen parallelle vleugel van twee bouwlagen palend aan dezelfde geplaveide speelplaats; omvat een ouder deel rechts van zes traveeën met sierankers op de lisenen wellicht ook opklimmend tot de jaren 1880. Links aansluitend verlengd met vier traveeën in dezelfde trant als de tegenoverstaande klaslokalen, waarschijnlijk eind de jaren 1920. De ramen van deze vleugel zijn in een recente periode vervangen. Bijhorend administratief complex (zie Vierschaar 17).

• Gemeentearchief Waasmunster, 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, aanvraag van 24.05.1930.
  • Sint-Franciscusschool Centrum - Ruiter - Heide – Sombeke, Waasmunster 1856-2006, s.l., s.d.