Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waasmunster
Deelgemeente Waasmunster
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 15, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waasmunster (adrescontroles: 25-04-2008 - 25-04-2008).
  • Inventarisatie Waasmunster (geografische inventarisatie: 01-09-2006 - 30-04-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Half vrijstaand ruim burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën, onder mank pannen zadeldak met uitgebreide achterzijde onder lessenaarsdak. Sporen in het metselwerk van de rechter zijpuntgevel laten veronderstellen dat een bestaande woning (mogelijk tweede helft 18de eeuw) in de eerste helft van de 19de eeuw (voor 1830) naar achter werd verruimd tot het huidige volume. Voorheen met een vlak bepleisterde lijstgevel, doch thans gedecapeerde baksteen. Oorspronkelijke gevelordonnantie met regelmatige travee indeling voorzien van hoge rechthoekige vensters. Gevelbekroning met driehoekig fronton boven de drie middentraveeën en centrale deur in een accentuerende neoclassicistische omlijsting van geprofileerde hardsteen met kroonlijst, getande tussendorpel en gedeeld, getraceerd bovenlicht. Vierkant zoldervenster met uitgespaarde hoeken in het fronton. Nieuwe hardstenen plint en recent aan de bovenvensters toegevoegde gecementeerde omlijstingen. Tuinmuur rechts voorzien van poort met geribde middenstijl.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2007

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Waasmunster)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.