• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Beschrijving

Statig burgerhuis, beschermd monument bij MB van 16.07.1987. Gebouwd in 1852 door notaris L.B. De Vuyst (volgens kadasterarchief). Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder pannen zadeldak. Bepleisterde en crèmekleurig overschilderde lijstgevel op hoge hardstenen plint afgelijnd door tot kordonlijst doorgetrokken lekdorpels. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen. Naar oud model vernieuwde vensterkozijnen. Hoge deurvensters van de bel-etage met opvallend uitgewerkte decoratieve gietijzeren leuningen en tot kordonlijst doorgetrokken balkonnetjes op versierde consooltjes met vrouwenhoofdje. Breed bekronend hoofdgestel met cirkelmotieven alternerend met de lage zoldervensters en overstekende kroonlijst op modillons. Smalle haakse achterbouw van twee verdiepingen.

Auteurs : Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke