Tekenacademie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waasmunster
Deelgemeente Waasmunster
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 51, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waasmunster (adrescontroles: 25-04-2008 - 25-04-2008).
  • Inventarisatie Waasmunster (geografische inventarisatie: 01-09-2006 - 30-04-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tekenacademie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Schoollokalen van de huidige gemeentelijke tekenacademie, voorheen gekend als de "Duitse bouw". Door de "Bauleiting" Sterreken Sint-Niklaas werd het gemeentebestuur van Waasmunster in 1941 gevorderd om grond ter beschikking te stellen om een legergebouw te construeren voor de Duitse Wehrmacht. Het "Soldatenheim" met kelders en badinrichting diende ter inkwartiering van de vliegeniers die als manschappen van de Duitse bezetter werkzaam waren op het militaire vliegveld op de wijk Baverik van Waasmunster (zie Oud Vliegveld). Het gemeentebestuur stelde hiervoor de tuin ter beschikking achter de toen nog bestaande gebouwen van de gemeentelijke jongensschool en tekenschool; deze laatste waren in 1877 naar ontwerp van architect E. Serrure aan de straat opgericht, maar zijn sinds 1991 vervangen door nieuwe schoollokalen van de gemeenteschool centrum (nummer 49).

Volgens een overeenkomst met het gemeentebestuur zou het gebouw naast lokalen voor de vliegeniers ook klaslokalen bevatten ter compensatie voor lokalen die bij de bouwwerken gesloopt werden. Bovendien zou het typologisch opgevat worden als schoolgebouw om nadien volledig als uitbreiding van de bestaande school te kunnen dienen . De nieuwe vleugel werd rechts haaks achter de jongensschool opgericht in 1941-1942 volgens bewaarde plannen naar ontwerp van architect K. Van Namen van 1941. Na Wereld Oorlog II in gebruik genomen door de gemeenteschool en nu door de gemeentelijke tekenacademie. De bakstenen constructie op rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen op kelderverdieping en is afgedekt door een rechts afgewolfd pannen zadeldak. Drie brede venstertraveeën met liggende driedelige vensters in uitspringende kunststenen omlijstingen. Toegangstrap rechts met buitenkeldertrap onder een brede vooruitspringende portiek met plat dak. Modernistisch trappenhuis met hardstenen trappen, volle leuningen met pleisterwerk en rode vierkante tegelvloeren.

  • Gemeentearchief Waasmunster, 1.851.2073.54, Basisonderwijs Schoolgebouwen Centrum oprichting Duits gebouw.
  • M.B, Gebouwen gemeentelijke jongensschool honderd jaar, (Heemkring ‘Het Sireentje’, I, 4, 1976, p. 13-14)
  • MOENS B., Dossier Waasmunster XXe eeuw, Nieuwkerken, 2000, p. 134.
  • VAN DRIESSCHE T., De geschiedenis achter de façade Het huis de Neve-d’Hanins in de Kerkstraat, Heemkring 'Het Sireentje' Waasmunster, XXI, 1-2, 1997, p. 10.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2007

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Waasmunster)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.