• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Beschrijving

Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Volgens bewaarde bouwplannen van 1840 opgericht voor notaris De Vuyst naar ontwerp van architect B. Cnops (Dendermonde). Volgens het kadasterarchief (1844) werden daarbij twee bestaande kleine woningen samengevoegd tot één rijhuis. Voorheen bepleisterde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, voorzien van nieuw bakstenen parement in het derde kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige voordeur bewaart zijn originele hardstenen omlijsting met pilasters op neuten en afgedekt door kroonlijst. Breed benedenvenster links van de deur, volgens oude prentbriefkaarten en gevelontwerp van 1840 teruggaand op een winkelraam. Gewijzigd interieur.

• Archief Abdij Sint-Pieters en Paulus Dendermonde, Collectie 154 f-g, Portefeuille B.J. Cnops.
  • STROOBANTS A., Dendermondse stadsgezichten van Bernard Cnops, Dendermonde, 1993.