• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Beschrijving

Burgerhuis in de gebogen gevelwand ten westen tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk, behorend bij de oudst bewaarde bebouwing aldaar. Samengesteld uit twee parallelle panden. Een breedhuis aan de straat van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen, uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Bij de recente renovatie werd de verankerde bakstenen woning voorzien van houten blokvensters en een van ergens anders gerecupereerde hardstenen deuromlijsting met jaartal 1788 op de tussendorpel; de vroegere voordeur zou dit jaartal hebben vertoond op de latei. Eveneens aangepast interieur bewaart originele moerbalken van de samengestelde balklagen en een gemetste laat 18de-eeuwse schouw met decoratief pleisterwerk.

Rest van zandstenen rondboogpoort aan de straat, deels geïntegreerd in de linker voorgevelhoek van de voorbouw gedateerd "Anno/ 1663" op de imposten van de boogaanzet (boog zelf vervangen door een houten afdak onder pannen ezelsrug). De poort verleende voorheen toegang tot het aanleunende achterhuis van drie traveeën onder mank pannen zadeldak tussen aandaken met vlechtingen, uit de 17de eeuw. Achtergevel van één bouwlaag. Behouden moerbalk met slof op stenen console. De vensters naar verluidt naar oud model vervangen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena