erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
88506
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88506

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in de gebogen gevelwand ten westen tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk, behorend bij de oudst bewaarde bebouwing aldaar. Samengesteld uit twee parallelle panden. Een breedhuis aan de straat van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen, uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Bij de recente renovatie werd de verankerde bakstenen woning voorzien van houten blokvensters en een van ergens anders gerecupereerde hardstenen deuromlijsting met jaartal 1788 op de tussendorpel; de vroegere voordeur zou dit jaartal hebben vertoond op de latei. Eveneens aangepast interieur bewaart originele moerbalken van de samengestelde balklagen en een gemetste laat 18de-eeuwse schouw met decoratief pleisterwerk.

Rest van zandstenen rondboogpoort aan de straat, deels geïntegreerd in de linker voorgevelhoek van de voorbouw gedateerd "Anno/ 1663" op de imposten van de boogaanzet (boog zelf vervangen door een houten afdak onder pannen ezelsrug). De poort verleende voorheen toegang tot het aanleunende achterhuis van drie traveeën onder mank pannen zadeldak tussen aandaken met vlechtingen, uit de 17de eeuw. Achtergevel van één bouwlaag. Behouden moerbalk met slof op stenen console. De vensters naar verluidt naar oud model vervangen.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88506 (Geraadpleegd op )