is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Ruim burgerhuis aan het kerkplein voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Breedhuis van twee bouwlagen en zes traveeën, onder pannen zadeldak; wellicht in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw met voorgevelafwerking uit het begin van de 20ste eeuw. Twee rechter traveeën (nummer 65) deels verbouwde afgesplitste woning. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen, gele beschildering met oranje banden en op plint in imitatie rustica. Rechthoekige vensters op arduinen dorpels in het gevelvlak. Nummer 67 met houtwerk uit begin 20ste eeuw. Kroonlijst op modillons.
Interieur bewaart in de grote centrale benedenkamer een plafond met bijzondere stucdecoratie in empirestijl: centraal motief van pelikaan die zich in de borst pikt omringd door lijstwerk met eierlijst, sterren, palmettenfries, griffioenen en zo meer.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)