erfgoedobject

Tapijtenfabriek

bouwkundig element
ID
88514
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88514

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tapijtenfabriek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tapijtenfabriek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Tapijtenfabriek, voorheen Aurora Wilton Carpets opgericht in 1923, sinds 1964 NV Desso. Ingeplant op een oude industriële site binnen het dorpscentrum nabij de kerk, namelijk waar vroeger de brouwerij van Van Hoorick gevestigd was, en nadien de tapijtweverij van Eugène Van Hoorick en Jozef Tirez. De brouwerij "Den Anker" van Van Hoorick was tot omstreeks 1921-1922 vergezeld van een stenen windmolen naast de Durmedijk (tracé van de Durme later verlegd). Volgens gegevens van het kadasterarchief had Alfred Van Hoorick in 1923 achter zijn stoombrouwerij een tapijtfabriek laten bouwen. In 1927 stond de Maatschappij Anciens Etablissements Van Hoorick en Cie al bekend als "Aurora Wilton Carpets" en was het resterend deel van de brouwerij aan de straat gewijzigd in een magazijn; de achterin gelegen tapijtfabriek was " ook vergroot. In 1946 kwam het aan de straat gelegen fabrieksgebouw in modernistische stijl tot stand. Constructie van acht traveeën en drie verdiepingen met plat dak; knik in het midden van de voorgevel ingevolge een straatbocht. Strak gestructureerde bakstenen lijstgevel met hardstenen kordons en vensterstijlen. Horizontaal geritmeerd door met lijsten benadrukte registers van liggende vensters alternerend met brede borstweringen. Verhoogde hoektraveeën. Vernieuwde inkom. De achterliggende tapijtweverij werd nog herhaaldelijk vergroot en aangepast en bewaart een typische ronde bakstenen fabrieksschoorsteen. De fabrieksgebouwen zouden in 1976 vernieuwd geweest zijn.

  • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 202.
  • MOENS B., Dossier Waasmunster XXe eeuw, Nieuwkerken, 2000, p. 236.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De straatgevel is behouden. De achterliggende fabrieksgebouwen zijn grotendeels verdwenen.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tapijtenfabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88514 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.