• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve. Rechthoekig erf met gedeeltelijk bewaarde enkelvoudige omgrachting (zuidelijke helft van het erf). Ten oosten, aan de straat: rood en wit geschilderd ijzeren toegangshek tussen gemetste bakstenen hekpijlers met lager aansluitend muurtje, afgewerkt met grijze beraping, wit bepleisterde banden en cirkelmotieven op blauwgeschilderde plint.

Centraal op het erf ingeplante verankerde bakstenen boerenwoning met 19de-eeuws voorkomen; volgens inwendige bouwelementen (moerbalken, haarden enzovoort) resulterend uit een herhaaldelijk verbouwde woning, wellicht minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak; rechts lage aanbouw met bakoven onder lessenaarsdak. Bepleisterde zuidelijk georiënteerde voorgevel met verzekeringsplaatje en twee ringen voor het vastleggen van paarden. Overige gevels met een grijze beraping en witgepleisterde banden rond de rechthoekige muuropeningen. Getralied keldervenster en twee opkamervensters in de achtergevel.

Ten westen nieuw aangebouwde woning (nummer 60) vervangt een lager deel van de vroegere boerenwoning.

Ten zuidwesten parallel aan de straat ingeplante lange dwarsschuur (nummer 54-56). Baksteenbouw voorheen met strodak, heden golfplaten zadeldak. Erfgevel met verhoogde schuurpoort en een wagenpoort onder een klimmend houten zoldervenster. Dakoverstek op houten schoren.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena