Villa Chavée-De Coen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Chavée-De Coen

Beschrijving

Villa Chavée-De Coen, aanvankelijke fabrieksdirecteurwoning volgens kadasterarchief van 1929-1930 gebouwd in opdracht van Jan Jozef Chavée nijveraar van Sint-Nicolaas. Bijhorende fabriek van Chavée voor houtkrullen en mijnhout gesticht in 1909 aan de overzijde van de straat is intussen verdwenen. Art-deco-getinte villa van twee bouwlagen onder snijdend schild- en wolfsdak (leien). Baksteenbouw met bepleisterde gevelelementen, nu volledig gewit. Typerende muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken, de meeste getrapt verdiept. Ook merendeels behouden schrijnwerk met decoratief gekleurd glas in lood in de bovenlichten. Erkeruitbouw in de straatgevel. Voordeur links opzij benadrukt door de brede getrapte omlijsting en toegangstrap. Opengewerkte deurvleugels met structuurglas en geometrisch smeedwerk. Aan de achterzijde vergroot. Gang met oorspronkelijke vloer en lambrisering (marmer) met vaste fontein; trap met smeedijzeren leuning; plafond van salon met ornamentiek in art-decostijl.

• MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 202.