erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88543
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88543

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met aan de straat gelegen boerenburgerhuis van 1916 (volgens kadasterarchief herbouwd op de toenmalige rooilijn); volgens bouwsporen in de achtergevel deels teruggaand op een ouder boerenhuis van één bouwlaag dat werd verhoogd en aangepast. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel aan de straatzijde: bakstenen lijstgevel onder meer verlevendigd door geel en wit gestreepte horizontale banden en een tegelfries met geometrisch patroon. Lage achterdeur tussen getraliede vensters. Trap op bovenverdieping van woning met inscriptie 1916.

Links aanpalende constructie van drie traveeën, wellicht opklimmend tot minstens begin 18de eeuw; bewaart een samengestelde balkenlaag waarvan één moerbalk met slof en één met gesculpteerd moerbalkuiteinde op geprofileerde stenen console; haard van vroegere bakoven tegen de erfgevelzijde; voorts nog resten van zandstenen hoekblokken van poort in de erfgevel.

Haaks op de straat ingeplante lange bedrijfsvleugel vermoedelijk 19de-eeuws, waarvan het gedeelte met stallen circa 1940 werd vernieuwd; dwarsschuur met houten lateien.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88543 (Geraadpleegd op )