erfgoedobject

Gemeentelijke jongensschool van wijk Ruiter

bouwkundig element
ID
88549
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88549

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool van de wijk Ruiter, nu gemeentelijke tekenacademie, woning en kantoor. Landelijk wijkschooltje van één bouwlaag door de gemeente opgericht in 1867. Aanvankelijk bestaand uit het rechthoekige aan de straat palend hoofdgebouw, gedateerd 1867 in de sluitsteen van de voordeur. Baksteenbouw van één bouwlaag en vijf traveeën met symmetrische opstand en breed pannen zadeldak. De gemarkeerde centrale deurtravee verleent het gebouw een bescheiden officieel karakter. Deurrisaliet doorgetrokken tot een hoog dakvenster met tuitgeveltje op schouderstukken; markerende gebogen druiplijsten en blinde topoculus. Venstertraveeën afgelijnd door tandlijsten. Aan de achterzijde een eerste maal uitgebreid met klaslokalen in 1940. Wellicht werd toen de aanvankelijke bouw enigszins gewijzigd: beide zijpuntgevels zijn doorbroken met twee grote meerdelige rechthoekige klaslokaalvensters, dezelfde als in de schoollokalen waarmee het schooltje aan de achterzijde werd vergroot. Links daarvan aansluitende klaslokalen van 1958 (volgens kadasterarchief).

  • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 240-242.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentelijke jongensschool van wijk Ruiter [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88549 (Geraadpleegd op )