Villa Alberta

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Albert

Beschrijving

Bakstenen villa in art-decostijl gebouwd op hoekperceel en volgens kadasterarchief in 1929 in gebruik genomen. Aanvankelijke constructie van één bouwlaag met symmetrische dubbelhuisaanleg op L-vormige plattegrond onder leien mansardedaken. Kwartronde uitbouw in de oksel met inkom gericht naar de straathoek; voorafgegaan door gebogen kunststenen zuilenportiek met villanaam in reliëf onder kroonlijst en balkon met leuning. Centrale dubbele vensterdeur met bovenlicht tussen twee hoge vensters en twee ovale oculi. Toegang met trap (7 treden) naar bordes voorzien van postamenten bekroond door bolornament. Beide zijgevels met erkervormige uitbouw. Deur en benedenvensters bewaren hun origineel opvallend houtwerk met kleine roedeverdeling en typische schuiframen, voorzien van verschillend getint glas. Vernieuwde mansardevensters. Achteraan uitgebreid.

Voortuin met twee koppels van uitgewerkte bakstenen hekpijlers voorzien van bolornament en lage ijzeren hekken met cirkelmotief.

Aanvullende informatie

In 2006 werd de villa opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed als Villa Albert. Dat is niet correct: op het inkomportaal staat het opschrift "Villa Alberta". De eigenaars noemden de villa destijds naar hun oudste dochter Alberta.

Een villa in Lokeren is gebouwd via hetzelfde ontwerp als Villa Alberta.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt en Karel De Wolf (februari 2024).