erfgoedobject

Lagere school van wijk Sombeke

bouwkundig element
ID
88565
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88565

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lagere school van wijk Sombeke
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sombeke
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Huidige vrije gemengde basisschool Sint-Franciscus, teruggaand op de in 1880 gebouwde katholieke lagere meisjesschool van de wijk Sombeke. Voordien werd er al onderwijs verleend door de religieuzen van de Heilige Jozef van Elversele, overgenomen door de zusters Maricolen van Waasmunster (sinds 1968 Mariazusters van Franciscus). Links aanpalend op Sombekedries bouwden de zusters in 1890 naast de lagere meisjesschool een klooster met tehuis voor verlaten kinderen, wezen, bejaarden en kostkopers, in de periode 1914-1918 omgevormd tot het Sint-Jozef pensionaat met middelbaar onderwijs. Dit beeldbepalende neogotische complex van de hand van bouwmeester Modest De Noyette is echter intussen gesloopt.

Aan de straat en lager gelegen aanvankelijk dorpsschooltje, werd volgens kadasterarchief gebouwd in 1882 en vergroot in 1889. Langwerpig rechthoekig schoolgebouw van één bouwlaag en zeven traveeën onder nieuw pannen zadeldak. Heden grijs geschilderde bakstenen lijstgevel geritmeerd door lisenen; de ingeschreven gebogen spaarvelden waren voorheen per travee doorbroken met telkens twee smalle getraceerde vensters, gewijzigd in een breed liggend venster. Hoger opgaande inkomtravee uitgewerkt in eclectische stijl bewaart zijn oorspronkelijk voorkomen. Poort ingeschreven in hoog spaarveld samen met origineel bovenlicht: twee gekoppelde getraceerde venstertjes en bewerkte tussenstijl. Versierde pilasters doorgetrokken in de attiek en centraal bekroond door een omlijste nis met topgeveltje, voorzien van Sint-Jozefbeeld met Kind Jezus. Vernieuwde afsluiting aan de straat voorheen met hoger hekwerk (vergelijk met oude prentbriefkaart).

 • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 100-103.
 • SERGEANT N., De Parochie Waasmunster geschiedenis en patrimonium, Tielt, 1991, p. 147.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Sombeke

 • Is deel van
  Smoorstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lagere school van wijk Sombeke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88565 (Geraadpleegd op )