Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sombeke

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sombeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Klein landhuis met omringende tuin, gelegen binnen de ruime omgeving van de Sint-Rochuskerk van Sombeke. Voorname landelijke woning in neostijl geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenbouw, opgericht in 1909 (volgens kadasterarchief) door de familie Verdurmen, weldoeners van de parochie Sombeke. Bakstenen dubbelhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels. Talrijk aangebrachte opvallende sierankers. Voorgevel verrijkt met witte natuursteen: platte banden, kruiskozijnen en omlijstingen met neggen. Loodglas-vensters met decoratieve tracering die het traditioneel karakter van de woning versterken. Dubbele gespijkerde deur voorafgegaan door trap. Getande daklijst onderbroken voor getrapt dakvenster met smeedijzeren bekroning boven de deurtravee. Zijgevels doorbroken met hoge houten blokramen met kleine roedeverdeling. Twee parallelle kleine bijgebouwen achter de woning. Omhaagde voortuin met ijzeren tuinhek tegenover de inkom.

Twee linker benedenkamers in neo-Vlaamserenaissance-stijl met monumentale schoorsteenmantel met marmeren zuilen, haardlijst met sculpturale decoratie en haardtegels; samengestelde balkenlaag met bewerkte moerbalken op stenen rolwerkconsoles en een karakteristieke uitgewerkte haard; verzorgde fijn geprofileerde deuren.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena