erfgoedobject

Parochieschooltje met kloosterhuis

bouwkundig element
ID
88582
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88582

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige lagere meisjesschool met kloosterhuis van Ruiterskerk. Het aanvankelijke parochieschooltje van één bouwlaag werd op initiatief van onderpastoor A. Rubbens gebouwd in 1880 (volgens kadasterarchief); links ingeplant van de nieuwgebouwde kerk van de wijk Ruiter als pendant van de pastorie op grond die, evenals die van de kerk en van de pastorie geschonken werd door de familie Vermeulen. De school werd van 1881 tot 1965 bediend door de zusters van de Heiligen Herten van Jezus en Maria te Ninove. In 1904-1906 verhoogd met een bovenverdieping (zie sporen daarvan in het metselwerk vooral van de zijpuntgevels). Nog uitgebreid met schoollokalen in 1929 (aan de achterzijde). In 1977 school overgedragen aan de Mariazusters van Franciscus te Waasmunster en in 1978 overgebracht naar nieuwe schoolgebouwen aan Oudeheerweg-Ruiter. Nu herbestemd tot woning. Eenvoudig bakstenen schoolgebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën breed met laag pannen zadeldak. Voorgevel gekenmerkt door venstertraveeën met per drie gegroepeerde smalle getoogde vensters (nieuwe ramen); vensters van de jongere bovenverdieping met boog en neggen van lichter gekleurde baksteen. Verspringende rechtertravee rechts met neogotische beeldnis waarin beeld van Heilig Hart van Jezus boven de inkomdeur. Ondiepe voortuin met haag en ijzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers tegenover de inkom.

  • Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, (aanvraag van 12.08.1929).
  • COCK M., Het “Susterhuys” 150 jaar kongregatie van de zusters der heilige harten te Ninove 1836-1986, Ninove, 1987, p. 166-168.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochieschooltje met kloosterhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88582 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.