erfgoedobject

Bareelwachtershuis

bouwkundig element
ID
88593
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88593

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bareelwachtershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig bareelwachtershuis naast de spoorwegovergang van de lijn Sint-Niklaas-Dendermonde aangelegd in 1873. Voor het reizigersvervoer afgeschaft in 1958, voor het goederentransport in 1968. Schuin ten opzichte van de straat alleenstaande woning; lager dan het straatniveau gelegen op een geplaveid perceel omheind door typische opengewerkte betonnen afsluiting. Volgens bouwnaden in het metselwerk aanvankelijk een lager en kleiner huisje, het zogenaamde gardenhuisje van de ijzeren weg Dendermonde – Sint-Niklaas, volgens kadasterarchief gebouwd in 1874, vergroot in 1913 en wellicht nog eind de jaren 1920. Na afschaffing van de spoorlijn naar verluidt omstreeks 1958 verbouwd en met lage aanbouwen uitgebreid (veranda en garage). Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder typisch overstekend pannen zadeldak. Voorgevel met hoeklisenen. Haakse en lage achteraanbouw. Spaarzame getoogde muuropeningen in bakstenen omlijstingen met oren en sluitsteen. Twee met gesinterde bakstenen omlijste panelen voor opschriften waaronder een kruisvormig boven de voordeur.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bareelwachtershuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88593 (Geraadpleegd op )