erfgoedobject

Molenaarswoning

bouwkundig element
ID
88596
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88596

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig molenerf van de Malfliets molen, een houten graanwindmolen waarvan de naam ontleend werd aan de laatste molenaar. Deze staakmolen met teerlingen op molenberg zou in 1705 opgericht zijn en verdween in 1926 uit het straatbeeld. Bijhorende rosmolen eveneens gesloopt. Jozef Malfliet zette de maalactiviteit nog tot midden 20ste eeuw verder in een mechanische maalderij (intussen afgebroken). Nadien handel in veevoeder en varkenskwekerij. Het achterin gelegen molenaarshuis werd in 1930 grotendeels vervangen door een nieuwe woning (volgens kadasterarchief). Laatste rest van het oude molenaarshuis in de achterbouw nu ook verdwenen. Schuin ingeplant alleenstaand breed burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (kunstleien). Bakstenen lijstgevel met rondbogige muuropeningen voorzien van markerende bogen met druiplijst en diamantkopvormige boog- en sluitsteen. Strekse horizontale bakstenen banden. Gewijzigd houtwerk en voordeur verplaatst. Schaalmodel van een houten staakmolen opgesteld in de diepe voortuin als herinnering aan de vroegere windmolensite.

  • VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 80-81.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molenaarswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88596 (Geraadpleegd op 18-06-2021)