erfgoedobject

Hoeve Vierhuizenhof

bouwkundig element
ID
88601
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88601
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vierhuizenhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve genaamd Vierhuizenhof naar het gelijknamige gehucht op Sombeke. Omhaagde hoeve met losse bestanddelen deels opklimmend tot 18de eeuw, onder meer aangegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). Erf aan de straat afgesloten met gemengde haag (hulst en meidoorn) en rood en witgeschilderd ijzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers met bolornament. Centraal op het erf ingeplant boerenwoning. Baksteenbouw van zes traveeën en één bouwlaag met deels vernieuwd metselwerk en achteraanbouw; pannen zadeldak. Naar de straat gerichte verankerde voorgevel met gecementeerde plint en rechthoekige muuropeningen. Voordeur in een gesinterde bakstenen omlijsting onder nieuw puntvormig dakvensters. Getraliede vensters onder houten latei, voorzien van gewitte luiken en houten kruiskozijnen. Kelder en opkamervenster in rechter zijgevel eveneens getralied. Geprofileerde bakstenen daklijst. Links op het voorerf twee parallelle bakstenen bedrijfsgebouwen met groen geschilderd houtwerk, uit de 20ste eeuw (naar verluidt stal van omstreeks 1922 en dwarsschuur uit de jaren 1960). Rechts opzij een omstreeks 1900 vernieuwd meerdelig bakhuis met houten elementen (deurlatei, getralied bolkozijn, beplanking afdak.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het boerenhuis en de stal zijn na 2009 gesloopt en vervangen door nieuwbouw op dezelfde inplanting. Van het hoevecomplex resten vandaag slechts de gerenoveerde dwarsschuur aan de westzijde, en ten oosten van het erf het vervallen bakhuis. De erfgoedwaarde van het geheel is verdwenen.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Vierhuizenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88601 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.