erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
88603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88603

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1987

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster
    Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1987

Beschrijving

Herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak. Statige gewitte lijstgevel in rococostijl, nu met cementbekleding. Sterk verhoogde begane grond op hoge hardstenen sokkel met keldervensters. Licht vooruit springende middenrisaliet van drie traveeën bekroond door een driehoekig fronton doorbroken met lunet. Verticale geleding door smalle traveeën van rechthoekige omlijste hoge vensters. De spiegelbogige voordeur vormt met zijn verbredende toegangstrap (vijf treden) en uitgewerkte hardstenen omlijsting een opvallende inkom: voorzien van geprofileerd hol beloop met rocailles versierd op de sluitsteen, in de zwikken onder de kroonlijst en op de gebogen tussendorpel. Bovenlicht met prachtige houten waaier eveneens met ornamentiek in rococostijl. Daarboven een eveneens in een arduinen omlijsting gevatte spiegelbogige balkondeur onder gebogen kroonlijst en voorzien van een decoratieve smeedijzeren balkonleuning. Middenrisaliet en geveluiteinden zijn begrensd door geblokte pilasters bovenaan met een rocaille. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaflijst, vlakke fries en gekorniste kroonlijst.

  • DEMEY A. 1983: Het land van Waas, Tien eeuwen bouwkunst, Sint-Niklaas, 107.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88603 (Geraadpleegd op 25-06-2021)