Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Waasmunster

Beschrijving

Herenhuis, voorheen bewoond door notarisfamilie Joos, heden gesplitst in twee woningen. Volgens kadasterarchief verbouwing van 1863 van twee woningen tot één geheel. Hoofdvolume van twee en een halve bouwlaag telt zeven traveeën met links een lagere annex van anderhalve bouwlaag en drie traveeën (mogelijk vroeger notariskantoor?) onder pannen zadeldaken. De vier smalle rechter traveeën gaan wellicht op een oudere woning terug (verankerde achterzijde en bouwnaad zichtbaar). Vroegere poorttravee springt uit en is verticaal belijnd door geblokte pilasters. Gewitte bepleisterde voorgevel met horizontale banden onder de puilijst. Omlijste bovenvensters verrijkt met siersluitsteen en lage gietijzeren leuningen. Lage zoldervensters met uitgeholde hoeken eveneens omlijst. Getande kroonlijst met gekoppelde modillons. Gewijzigde pui: onder meer verplaatste poort, toegevoegde deuropening muuropeningen en in de lagere bouw aangebrachte winkelpui uit het interbellum gevat in een betegelde omlijsting met afgeronde geglazuurde boordstenen. Binnenshuis sterk gewijzigd. Haaks achter het huis ingeplant bakstenen koetshuis en stallen onder pannen zadeldak. Gewitte lijstgevel met vier bogen aanzettend op imposten. In de tuin met rest van vijver en van ijzeren boogbruggetje met opschrift "Joos" verwijzend naar vroegere bewoners.