erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
88606
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88606

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Wegkapel binnen een omhaagd perk aan een straatbocht, op straathoek. Gelegen op een perceel in Kloosterwijk bij de Durme, dat voor de Franse revolutie toebehoorde aan de abdij van Roosenberg. In de 17de eeuw bezat de Roosenbergabdij hier al een kapel. Huidige wegkapel gebouwd in 1901 op aanvraag van de abdis van de Roosenbergabdij Aloisia De Cock, hersteld in 1976. Eenvoudig neogotisch bakstenen kapelletje op rechthoekige plattegrond en afgedekt met zadeldak (zwarte pannen). Vooral in de voorgevel verwerkte gesinterde baksteen: namelijk voor de pilasters, het deel van de geveltop met ijzeren topkruis dat de verdiepte spitsboog omgeeft, rondom de zijvensters en in de getande daklijsten. Een ijzeren topkruisje vervangt het stenen kruis waarmee de voorgevel oorspronkelijk bekroond was. Aan weerszij van de dubbele spitsboogdeur ingewerkte offerbussen met geschilderd opschrift. Jaartal 1901 in het vernieuwde houtwerk van de deur.

Gerenoveerd interieur met bepleisterd spitsbogig gewelf, deels bepleisterde wanden. Achter ijzeren hekwerk opgesteld neogotisch houten altaar met gepolychromeerd beeld van Sint-Antonius van Padua onder baldakijn. Smeedijzeren kaarsenstaander onder rookkap. Houten offerblok met relikwie. Nieuwe tegelvloer.

  • Archief Abdij Roosenberg Waasmunster, Box 45 5-3, 4, 5, 7, 11, 16.
  • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 69.
  • VAN VLIERBERGHE J., De kapellen in Waasland, s.l., s.d., p. 423-424.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Antoniuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88606 (Geraadpleegd op 16-06-2021)