erfgoedobject

Sociale huisvesting van 1926

bouwkundig element
ID
88617
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88617

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale huisvesting van 1926
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vijf arbeidershuisjes met voortuintje gerealiseerd in 1926 door de sociale huisvestingsmaatschappij Voorziening in nood (in 1988 opgeslorpt door de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen). Op hetzelfde moment bouwde deze maatschappij een identiek geheel aan de Vaartstraat 58-66 te Kaprijke. Architect is waarschijnlijk (Marcel) Roelandt, die in juni 1925 in het tijdschrift l’Habitation à Bon Marché vermeld wordt als architect van tien woningen voor deze maatschappij aan de Gentsesteenweg te Lembeke. Een maand later keurde de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken ook de aanbesteding goed voor deze huizen (aannemer Borgonjon, Noordstraat 69 Maldegem).

Bakstenen lijstgevels van het enkelhuistype met twee traveeën en één bouwlaag onder hoog geknikt zadeldak met mansardevenster, doorbroken door de puntgevel van twee bouwlagen van het middelste huisje. Bakstenen tandlijst als gevelbeëindiging. Rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen en luiken en rondboogvormige deuren in uitspringende bakstenen omlijsting.

Evaluatie

Architecturale waarde als representatief voorbeeld van de kleinschalige sociale huisvestingsprojecten uit het interbellum. Bepalende erfgoedelementen zijn de architecturale homogeniteit, schaal, vorm, silhouet (puntgevel), muuropeningen (vorm en indeling) en materialiteit.

  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam KAPR_GENTSTR_4090.
  • L’Habitation à Bon Marché, 1925, 7, 139; 8-9, 177.
  • LANCLUS K. 2001: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale huisvesting van 1926 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88617 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.