erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
88619
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88619

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht Dorpskom Lembeke
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Lembeke
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling was geldig van tot

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Lembeke
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Het oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog werd opgericht in september 1922 naar ontwerp van Jean Canneel, de omheining naar ontwerp van architect G. Smitz is uitgevoerd door Ch. Wauters (Eeklo) voor het ijzerwerk en door steenkapper Louis Van Damme (Eeklo). In 1947-48 werd het monument aangevuld met twee kleinere herdenkingsstenen aan weerszijden van het bestaande monument, eveneens naar ontwerp van Jean Canneel en uitgevoerd door beeldhouwer Gaston Dobbelaere (Eeklo) en arduinkapper L. Van Damme (Eeklo).

Het monument bestaat uit drie stenen zuilvormige monumentjes in een plantsoentje. Het bloemenperkje is afgeboord met een sierlijk ijzeren hekje tussen arduinen pijlertjes. De centrale zuil van Euvillesteen wordt bekroond door een soldatenhelm met kruis en bloemenkrans op een over de zuil gedrapeerde vlag. De voorzijde van de zuil draagt het opschrift "Aan onze helden” met de namen van de gesneuvelde soldaten en de weggevoerden en op de sokkel "914-1918". De arduinen herdenkingssteen links draagt op de voorzijde het bronzen wapenschild van de gemeente en de inscriptie "De bevolking van Lembeke aan hare oorlogsslachtoffers 1940-1945" en vermeldt de namen van de gesneuvelde soldaten, gedeporteerden en burgerlijke oorlogsslachtoffers van 1940-45. De arduinen herdenkingssteen rechts bevat een bronzen portretmedaillon (gesigneerd Jean Canneel) en een tekst ter herinnering aan jonkvrouw Madeleine M.J. gravin d’Alcantara overleden in Ravensbrück.

  • Gemeentearchief Kaprijke, 1.853, nummer 568, Monument gesneuvelden.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Lembeke

  • Is deel van
    Lembeke-Dorp


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88619 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.