Dorpswoning met brouwerij

Beschrijving

Enkelhuis met klein voortuintje van vijf traveeën en één verdieping onder een mansardedak (kunstleien) met vijf dakvensters. Bewaarde jaarankers 1718, doch tijdens de 19de eeuw en begin 20ste eeuw aangepaste gevelindeling, -bekleding en dakconstructie. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. Rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels, rolluikkasten en versierde bovendorpels. Rechthoekige vleugeldeur in een vlakke gecementeerde omlijsting met oren en bekronende loofwerkversiering. Gevelbeëindiging door middel van kroonlijst op modillons.

Ten noordoosten, dienstgebouw (achtergevel) in verwaarloosde toestand. Achter binnenplaats: voormalige brouwerij, zogenaamd uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw van vijf traveeën, met kelder, één verdieping (brouwzaal) en zolderverdieping onder zadeldak (Vlaamse pannen, met inschrift (B)ROUWERY door middel van blauwe pannen); voornamelijk steekboogopeningen met natuurstenen benedendorpels. Gevel symmetrisch opgebouwd aan weerszijden van deurtravee (deur naar brouwzaal bereikbaar via trap, waaronder toegang tot kelders) onder dakvenster (met laadvenster in zolderverdieping en opening voor hijsbalk onder nok); spaarvelden afgeboord met tandlijsten benadrukken de symmetrie. Sierankers tussen de bouwlagen en de traveeën

Binnenconstructie: thans voornamelijk betonnen, doch voorheen bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken. De technische installatie is verdwenen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle