is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw
Deze vaststelling was geldig van tot
De eerste kapel van Berbroek dateert van 1308, in 1309 als parochie afgescheiden van Donk. De huidige kerk is een zuidnoord georiënteerde, neogotische kruisbasiliek van 1892, met omgevend kerkhof.
Plattegrond: vierkante zuidtoren met flankerend traptorentje aan de oostzijde, driebeukig schip van vier traveeën, transeptarm van één travee en koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieën. Baksteenbouw met afwerking van arduin en natuursteen. Spitsboogvensters, en oculi als bovenlichten. Ingesnoerde naaldspits (leien) en zadeldaken. Overwelving door middel van Boheemse kappen (baksteen) tussen spitsboogvormige gordelbogen.
Mobilair: Sint-Anna ten Drieën, eik, gotisch (15de eeuw); apostelbeeld, notelaar (17de eeuw). Barokke preekstoel (tweede helft 17de eeuw); barokke biechtstoel (tweede helft 17de eeuw); laat-gotische kalkstenen doopvont (1565).
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In het archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) zijn ontwerpplannen bewaard voor een nieuwe kerk, opgemaakt door Mathieu Christiaens, behandeld door de KCML op 24 mei 1890.