Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Gemeente Herk-de-Stad

• Actualisatie Herk-de-Stad (actualisaties: 24-10-2007 - 24-10-2007).
  • Adrescontrole Herk-de-Stad (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Herk-de-Stad (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

De eerste kapel van Berbroek dateert van 1308, in 1309 als parochie afgescheiden van Donk. De huidige kerk is een zuidnoord georiënteerde, neogotische kruisbasiliek van 1892, met omgevend kerkhof.

Plattegrond: vierkante zuidtoren met flankerend traptorentje aan de oostzijde, driebeukig schip van vier traveeën, transeptarm van één travee en koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieën. Baksteenbouw met afwerking van arduin en natuursteen. Spitsboogvensters, en oculi als bovenlichten. Ingesnoerde naaldspits (leien) en zadeldaken. Overwelving door middel van Boheemse kappen (baksteen) tussen spitsboogvormige gordelbogen.

Mobilair: Sint-Anna ten Drieën, eik, gotisch (15de eeuw); apostelbeeld, notelaar (17de eeuw). Barokke preekstoel (tweede helft 17de eeuw); barokke biechtstoel (tweede helft 17de eeuw); laat-gotische kalkstenen doopvont (1565).