erfgoedobject

Langgestrekte vakwerkhoeve

bouwkundig element
ID
88625
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88625

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve, uit de 19de eeuw, met ordonnantie: schuur en stal-woonhuis, thans gerestaureerd en buiten bedrijf. Wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat. Zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen).

Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, op sommige plaatsen door baksteen en cementblokken vervangen; lage bakstenen stoel en gepikte plint. Gepikte stijlen (twaalf), hoekstijlschoor (eerste travee) en wandplaatschoor (laatste travee). Drie kleine vensters waarvan één een bolkozijn, twee zolderluiken en drie deuren. De achtergevel is voorzien van veertien gepikte stijlen en drie regels; vier bolkozijnen en een deur met bovenlicht. Pannen beschieting van de linkse zijgevel.

De hoeve, gesitueerd in woongebied, is iets achteruitgelegen tegenover de straat ingeplant en wordt van de straatzijde afgeschermd door een haagbeukhaag. Ten zuiden van de hoeve bevindt zich een diepe achtertuin gelegen in agrarisch gebied, die verschillende boomsoorten telt, waaronder Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik, tamme kastanje en zomereik. De zomereik ligt min of meer op de oostelijke perceelsgrens. Het achterste gedeelte van de tuin, dat grenst aan een ambachtelijke bedrijf- en kmo-zone, is spontaan verbost. Rechts van en tegenover de hoeve bevinden zich recente verkavelingen. Links van en schuin links tegenover de hoeve zijn weiden gelegen in agrarisch gebied, die doorkruist worden door de Laarbeek.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langgestrekte vakwerkhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88625 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.