erfgoedobject

Klooster en school

bouwkundig element
ID
88635
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88635

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Klooster en meisjesschool van de zusters van Sint-Vincentius, sinds 1982 tehuis voor oudere zusters en Gemengde basisschool. Achterin gelegen klooster- en schoolgebouwen toegankelijk via een weg rechts van de parochiekerk van het Heilig Kruis, gebouwd in 1937 voor de zusters van de congregatie van de Heilige Vincentius die het onderwijs verzekerden voor kleuters en meisjes in het wijkschooltje, opgericht in 1907. De meisjesschool verhuisde in 1937 naar de nieuwe vleugel gebouwd naast het kloosterhuis terwijl de broederschool een jongensafdeling in het oude wijkschooltje opende. In 1952 werden nieuwe klassen voor de jongensschool gebouwd rechts van de kerk. In 1976 fusioneerde beide scholen tot de huidige gemengde basisschool.

  • STROBBE C., Historiek van tachtig jaar Vrij onderwijs in de Heilige Kruisparochie te Lebbeke, Vijftig jaar Heilig-Kruisparochie te Lebbeke, Lebbeke,1987, p. 21, 24-27.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.