erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
88637
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88637
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type doch in kern een hoeve met losstaande bestanddelen minstens teruggaand tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief uitgebreid en gedeeltelijk vernieuwd in 1865 (stallen), 1887 (woonhuis) en 1938 (schuur).

Hoeve met woonhuis ten noorden, haaks op de straat ingeplant met voortuin afgesloten door een lage ligusterhaag, schuur ten oosten palend aan de straat, en stallen ten zuiden en ten westen van het gekasseid rechthoekig binnenerf, enkel toegankelijk via een rechthoekige poort met deurtje, onder pannen zadeldak in de noordoosthoek.

Boerenwoning van oorspronkelijk één, nu twee bouwlagen en zadeldak (pannen), naar verluidt opgetrokken in 1945, met verankerde bakstenen erfgevel van zes traveeën op gecementeerde plint, getoogde benedenvensters met bewaard schrijnwerk en luiken en rechthoekige bovenvensters onder doorgetrokken gecementeerde lateien. Deels beraapte en gecementeerde zijpuntgevel uitziend op de straat met duidelijke sporen van de oude kern met één bouwlaag, met rondboogvormige zoldervensters van de oude kern, hernomen in de nieuwe top.

Ten oosten aan de straat palende dwarsschuur met twee poorten en gecementeerde witgeschilderde plint, onder pannen zadeldak. Erfgevel met doorrit onder pannen afdak. Ten westen, bakstenen stallen, volgens het kadasterarchief vernieuwd in 1865, met verankerde bakstenen erfgevel en afdekkend zadeldak met twee houten dakkapellen, getoogde deuren, onder meer met afzonderlijk opendraaiend bovengedeelte van de paardenstal of met een hartvormige opening van het toilet met aalpomp ernaast.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88637 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.