Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Opitter
Straat Itterplein
Locatie Itterplein 4, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gerestaureerde dorpswoning uit het midden van de 19de eeuw. Alleenstaand, bakstenen breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (mechanische pannen). Risaliet in de middentravee, bekroond met een driehoekig fronton met oculus, geflankeerd door bakstenen pilasters. Rechthoekige vensters (strek), beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken; de authenticiteit van dit gedeelte is niet duidelijk. Aansluitend bij de linkerzijgevel, een laag aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder zadeldak, voorzien van een korfboogpoort (oorspronkelijk?).

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Itterplein

Itterplein (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.