erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 88645   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88645

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gerestaureerde dorpswoning uit het midden van de 19de eeuw. Alleenstaand, bakstenen breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (mechanische pannen). Risaliet in de middentravee, bekroond met een driehoekig fronton met oculus, geflankeerd door bakstenen pilasters. Rechthoekige vensters (strek), beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken; de authenticiteit van dit gedeelte is niet duidelijk. Aansluitend bij de linkerzijgevel, een laag aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder zadeldak, voorzien van een korfboogpoort (oorspronkelijk?).


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88645 (Geraadpleegd op 20-10-2020)