Huis De Klok

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Klok

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Zogenaamd huis "Inden Clock" (1666), ook De Gulden Klok (1866), doorgaans De Klok genaamd. Voorheen een bekende herberg en brouwerij.

Het huidige gebouw is ontstaan door de samenvoeging in 1866 van drie kleine panden, waarvan De Klok er één was; de andere waren De Landts Croen (1636) en Het Strijckroer (1700); deze vormden reeds sinds 1800 één woning.

Thans neoclassicistisch breedhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen. Getoogde vensters in en gecementeerde en beschilderde omlijsting. Gewijzigde benedenverdieping.

• BOONEN M., Huisnamen te Maaseik, 1980 p. 53, 61, 63, 80.