erfgoedobject

Gotische fontein Marbol

bouwkundig element
ID
88664
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88664

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tegenover het stadhuis bevindt zich de zogenaamde "Marbol", kopie van de oorspronkelijke gotische fontein van Balegemse steen, in 1929 overgebracht naar een binnenhofje van het hospitaal waar ze onopgemerkt staat. De zogenaamde "Merck-" of "Marktborne", of marktbron werd reeds vermeld in 1392-93. Fontein met klein achtkantig zuiltje voorzien van waterspuwers en kleine gebeeldhouwde kraagsteentjes in een polygonaal bekken; het bovenste gedeelte is gemarkeerd door acht nissen met drielobbige boogjes en bekroond door een spits met hogels en kruisbloem. De nieuwe fontein heeft een iets hogere voet dan de oorspronkelijke. Het bekken van de oorspronkelijke fontein bestaat niet meer.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gotische fontein Marbol [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88664 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.