Manneke Pis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Manneke Pis

Beschrijving

Zogenaamd "Manneken Pis" voor het stadhuis. Een stadsrekening van 1455-56 vermeldt de bestelling van een lattoenen of geelkoperen beeldje en de ontwerper Gillis van der Jeught. In 1459 werd Reynier van Tienen, kopergieter te Brussel, ervoor betaald. Volgens F. De Cacamp bevond het beeldje zich voor het huis "den Gulden Cop" naast het stadhuis. Huidig beeldje, volgens V. Fris uit de 18de eeuw, stond eertijds bovenaan de Brugstraat, in 1835 verplaatst voor het stadhuis, in 1899 voor de kiosk en 1965 terug voor het stadhuis.

Bronzen beeldje met schelpvormig bekken en kuip in blauwe hardsteen verfraaid met maskerkoppen. Toegevoegde neorenaissance nis (laatste kwart 19de eeuw). Sokkel met opschrift: "1455 - heropgericht ten jare 1899 - 1966".

• COCK M. en VAN DAMME R., Het manneken-pis te Geraardsbergen, Geraardsbergen, 1972.
  • DE CACAMP F., De oudste burger van Geraardsbergen is 504 jaar oud, in Land van Aalst, 1959/11, p. 36-38.
  • FRIS V., Geschiedenis van Geraardsbergen, Gent, 1911.
  • VAN BOSSUYT V., Manneken-Pis, Historiek en legenden, Brussel, 1957.