Pastorie van de Sint-Leonardusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kinrooi
Deelgemeente Molenbeersel
Straat Weertersteenweg
Locatie Weertersteenweg 365, Kinrooi (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kinrooi (12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Kinrooi (adrescontroles, geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Leonardusparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pastorie, gebouwd in 1868 naar ontwerp van H. Jaminé. Alleenstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (mechanische pannen). Wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, in een omhaagde tuin.

Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; plint afgewerkt met hardstenen lijst. Hoeklisenen; middenrisaliet; dropmotief onder de kroonlijst. Smeedijzeren muurankers. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels. Het middelste bovenvenster is voorzien van een hardstenen omlijsting met druiplijst en kruis. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting met tussendorpel en geprofileerde druiplijst.

  • Archief Afdeling Monumenten en Landschappen - Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie Limburg, Molenbeersel.
  • JANSSEN H., Aanteekeningen over Molen-Beersel, Maaseik, 1938, p. 133.
  • MEUL V. & JAMINE W., Van Waterstaatskerk tot Mijncité. Een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921), Cultureel erfgoed in Limburg 2, Hasselt, 1999, p. 230.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Weertersteenweg (Molenbeersel)

Weertersteenweg (Kinrooi)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.