Pastorie van de Sint-Leonardusparochie

Beschrijving

Pastorie, gebouwd in 1868 naar ontwerp van H. Jaminé. Alleenstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (mechanische pannen). Wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, in een omhaagde tuin.

Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; plint afgewerkt met hardstenen lijst. Hoeklisenen; middenrisaliet; dropmotief onder de kroonlijst. Smeedijzeren muurankers. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels. Het middelste bovenvenster is voorzien van een hardstenen omlijsting met druiplijst en kruis. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting met tussendorpel en geprofileerde druiplijst.

• Archief Afdeling Monumenten en Landschappen - Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie Limburg, Molenbeersel.
  • JANSSEN H., Aanteekeningen over Molen-Beersel, Maaseik, 1938, p. 133.
  • MEUL V. & JAMINE W., Van Waterstaatskerk tot Mijncité. Een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921), Cultureel erfgoed in Limburg 2, Hasselt, 1999, p. 230.