Villa Pax

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Pax

Beschrijving

Villa gebouwd in 1929-30 door burgemeester-notaris Alfred Wauters, zoon van Ch. Wauters, de Antwerpse advocaat die in 1884 het Grootbroekhof bouwde. Ontwerp van K. Gessler (Maaseik). In 1964 aangekocht door de gemeente en thans in gebruik als OCMW, pensioendienst en lokaal en bibliotheek van de heemkundige kring.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met drie afgewolfde dakkapellen. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; breukstenen plint. Smeedijzeren muurankers. Recente, hardstenen geveldecoratie rondom deurtravee en bel-etage. Strekse vensters met hardstenen lekdrempel. Recent, hardstenen portaal. Recent aanbouwsel tegen de achtergevel. Getrapte zijgevels.

Alleenstaande conciërgewoning achter het woonhuis. Bakstenen gebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien), met één afgewolfde dakkapel. Breukstenen plint. Strekse vensters. Rondboogdeur en dito poort, beide voorzien van hardstenen aanzetstenen. Getrapte zijgevels.

Ruime tuin, thans recreatieterrein met speeltuin. In de tuin bevindt zich een zeshoekige volière, baksteen op een breukstenen plint, onder tentdak (kunstleien).

• FAASSEN J., In en om "het Stamprooierbroek".
  • S.N., Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 1981.