Douanekantoor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Douanekantoor

Beschrijving

Voormalig douanekantoor. Het tolkantoor, dat oorspronkelijk in het centrum van het dorp lag, werd bij de opening van de tramlijn Maaseik-Weert in 1910 naar deze plaats overgebracht.

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), van omstreeks 1910. Witgeschilderd bakstenen gebouw met gecementeerde hoekbanden. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels; hardstenen aanzetstenen en twee negblokken. Getoogde deur in een gecementeerde omlijsting. Links één lagere travee, aan weerszijde lagere aanbouwsels van één bouwlaag, links onder zadeldak, rechts onder plat dak.

• VERMEULEN A., Industrieel erfgoed van Molenbeersel, 1985, H.R.I.T.H.V., Hasselt, p. 24.