erfgoedobject

Oostelijk hoekgebouw

bouwkundig element
ID
88681
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88681

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samen met Graaf van Egmontstraat nummer 22: twee symmetrische hoekgebouwen van respectievelijk vijf en drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien) met balustradebekroning.

Bepleisterde (rechts) en gecementeerde (links) lijstgevels horizontaal geleed door imitatiebanden onder een puilijst, kordon en doorgetrokken arduinen lekdrempels van de rechthoekige bel-etage en bovenvensters. Voorgevels gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën; bel-etagevensters voorzien van een arduinen balkon met balustrade en bekronende driehoekige frontons op consoles van arduin. Rechthoekige vensters in een beschilderde omlijsting; uiterste bel-etagevensters gemarkeerd door een ingewerkte balustrade en een druiplijst op consoles. Entablement voorzien van steigergatvullingen en een gekorniste kroonlijst op modillons. Gelijkaardige zijgevels.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kardinaal Mercierplein

  • Is gerelateerd aan
    Westelijk hoekgebouw


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oostelijk hoekgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88681 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.