Oostelijk hoekgebouw

Gemeente Mechelen

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oostelijk hoekgebouw

is beschermd als monument Neoclassicistische eenheidsbebouwing: oostelijk hoekgebouw

Beschrijving

Samen met Graaf van Egmontstraat nummer 22: twee symmetrische hoekgebouwen van respectievelijk vijf en drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien) met balustradebekroning.

Bepleisterde (rechts) en gecementeerde (links) lijstgevels horizontaal geleed door imitatiebanden onder een puilijst, kordon en doorgetrokken arduinen lekdrempels van de rechthoekige bel-etage en bovenvensters. Voorgevels gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën; bel-etagevensters voorzien van een arduinen balkon met balustrade en bekronende driehoekige frontons op consoles van arduin. Rechthoekige vensters in een beschilderde omlijsting; uiterste bel-etagevensters gemarkeerd door een ingewerkte balustrade en een druiplijst op consoles. Entablement voorzien van steigergatvullingen en een gekorniste kroonlijst op modillons. Gelijkaardige zijgevels.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie