Oostelijke pleinwand

Oostelijke pleinwand tussen de Hendrik Speecqvest en de Faid'herbestraat.

Samenstelling van vijf woningen van drie traveeën tot één monumentaal geheel van drie bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken. Gecementeerde gevelwand geaccentueerd door drie traveeën brede middenrisaliet en zijrisalieten, eerstgenoemde onder een driehoekig fronton; markerende bel-etagedeurvensters onder een druiplijst op consoles voorzien van een doorgetrokken balkon met ijzeren leuning in empirestijl. Rechthoekige vensters op de bel-etage en bovenverdieping gevat in een deels beschilderde omlijsting van arduin. Drie rechthoekige deuren in een arduinen omlijsting. Entablement met kordon, steigergatvullingen en gekorniste kroonlijst.

Omgevormd tot bejaardentehuis. Deuren veranderd in vensters. Zijgevels met gelijkaardige vensters.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde