erfgoedobject

Café voor beerschippers

bouwkundig element
ID
88703
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88703

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig café aan de Durme voor de beerschippers en boeren die de hier opgeslagen beer vervoerden, nu een buitenhuisje naast de Durmedijk. Pittoresk gelegen op het Elverselebroek binnen het gehucht Sombeke. Bereikbaar via Koolputten vanuit het oosten (grensgebied met Elversele / Hamme) en via Smoorstraat vanuit het noorden (Sombekedries). Haaks tegen de Durmedijk ingeplant breedhuis met zuidelijk georiënteerde voorgevel; voorheen gelegen aan een beerkade en bij een beerput (verdwenen). Pittoreske eenlaagse woning van het type boerenhuis teruggaand op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaand huis met jongere aanpassingen. Verankerde, gewitte baksteenbouw op gepikte plint voorzien van rood pannen zadeldak. Links een zijdelings aanpalende kleine stal onder lessenaarsdak. Rechthoekige muuropeningen met houten latei. Alleenstaand bijhorend gemetst vierkant WC-hokje onder zadeldak met deur in de voorpuntgevel.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café voor beerschippers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88703 (Geraadpleegd op 18-06-2021)