erfgoedobject

Wachtgebouw van militair hulpvliegveld

bouwkundig element
ID
88709
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88709

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig wachtgebouw aan de ingang van het vroegere militaire hulpvliegveld, na de Tweede Wereldoorlog in gebruik als woning(en). Gelegen aan een Duitse betonweg die verder leidde naar het hulpvliegveld aangelegd in 1939 door het Belgische leger, doch in 1940 tot aan de bevrijding (1945) benut door de Luftwaffe van de Duitse bezetters (zie straatnota). Volgens kadasterarchief werd het in oorsprong L-vormige gebouw in 1941 in gebruik genomen, in 1963 vergroot en in drie woningen opgedeeld, recent gerenoveerd. Eenvoudige constructie van één bouwlaag in dik bakstenen metselwerk onder twee snijdende schilddaken (mechanische pannen), met boven de voorbouw hoger opgaande nok. Voorzien van kleine eenvormige rechthoekige vensters met bakstenen dorpels.

  • VAN HUMBEEK F. & BELGIAN AVIATION HISTORY ASSOCIATON, Gids voor het Belgisch Luchtvaartpatrimonium, Erembodegem, 2007, p. 75-76.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wachtgebouw van militair hulpvliegveld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88709 (Geraadpleegd op )