erfgoedobject

Domein landhuis Les Gobelets

bouwkundig / landschappelijk element
ID
88715
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88715

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Les Gobelets
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Groots opgevat landhuis zogenaamd kasteel "Les Gobelets" (confer topografische kaart). Landschappelijk mooi gelegen door de centrale inplanting binnen een uitgestrekt en deels bebost domein met kasteelpark op de rand van Wase paracuesta, met uitzicht op het dorpscentrum en de Durmevallei. In 1958 in gebruik genomen door de bouwheer Jean de Lovinfosse. Opgericht volgens bouwplan van 1955 naar ontwerp van architect J. Hebbelynck (Gent), sluit het landhuis stilistisch aan bij de toen, ook door deze ontwerper, veel toegepaste villabouw in zogenaamde Franse stijl met kenmerken die refereren aan de neoclassicistische en empire bouwstijl. Lange en brede oprijlaan geflankeerd door kegelvormig geschoren buxussen en door bomenrijen, illustratief voor de strakke en lineaire aanleg van het bijhorende park. Voorts aan weerszij gelegen boszones met een gevarieerd bomenbestand (dennen, naald- en loofbomen), afgeboord met onder meer beukenhagen. Aan de straatkant is het domein afgesloten door een rechte taxushaag met opvallende rechthoekige inrijpoort gevormd door bijzonder sierlijk uitgewerkt smeedijzeren hekwerk.

  • Gemeentearchief Waasmunster, Nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 20 / Nummer 27.
  • DIRIKEN P.,Geogids Waasmunster: toeristisch recreatieve atlas van Oost-Vlaanderen. De oostvlaamse zandstreek, Kortessem: Georeto, 1992, p. 82

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Domein landhuis Les Gobelets [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88715 (Geraadpleegd op 16-04-2021)