Landhuis Les Gobelets

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waasmunster
Deelgemeente Waasmunster
Straat Oudeheerweg-Heide
Locatie Oudeheerweg-Heide 1, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Waasmunster (adrescontroles: 25-04-2008 - 25-04-2008).
  • Inventarisatie Waasmunster (geografische inventarisatie: 01-09-2006 - 30-04-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Les Gobelets

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologielandhuizen
Stijlempire, neoclassicisme
Dateringna WO II
Betrokken personen

Beschrijving

Groots opgevat landhuis zogenaamd kasteel "Les Gobelets" (confer topografische kaart). Landschappelijk mooi gelegen door de centrale inplanting binnen binnen een uitgestrekt en deels bebost domein met kasteelpark op de rand van Wase paracuesta, met uitzicht op het dorpscentrum en de Durmevallei. In 1958 in gebruik genomen door de bouwheer Jean de Lovinfosse. Opgericht volgens bouwplan van 1955 naar ontwerp van architect J. Hebbelynck (Gent), sluit het landhuis stilistisch aan bij de toen, ook door deze ontwerper, veel toegepaste villabouw in zogenaamde Franse stijl met kenmerken die refereren aan de neoclassicistische en empire bouwstijl.Lange en brede oprijlaan geflankeerd door kegelvormig geschoren tuxussen en door bomenrijen, illustratief voor de strakke en lineaire aanleg van het bijhorende park. Voorts aan weerszij gelegen boszones met een gevarieerd bomenbestand (dennen, naald- en loofbomen), afgeboord met onder meer beukenhagen. Aan de straatkant is het domein afgesloten door een rechte taxushaag met opvallende rechthoekige inrijpoort gevormd door bijzonder sierlijk uitgewerkt smeedijzeren hekwerk.

  • Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 20 / Nr. 27.
  • DIRIKEN P.,Geogids Waasmunster: toeristisch recreatieve atlas van Oost-Vlaanderen. De oostvlaamse zandstreek, Kortessem: Georeto, 1992, p. 82

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2007

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oudeheerweg-Heide

Oudeheerweg-Heide (Waasmunster)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.