Kerkhof van Sombeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhof van Sombeke

Historiek

Het kerkhof van Sombeke, gelegen achter de parochiekerk Sint-Rochus werd opgericht na schenking van een stuk land door de familie De Brabander in november 1888 aan de kerkfabriek. Daarbij werd een plaats voorbehouden voor de familiegrafkelder van de schenkers en voor de priesters van Sombeke.

Beschrijving

Een gekasseid pad ten westen van de kerk leidt naar het hoger gelegen grotendeels omhaagde kerkhof met ijzeren toegangshek in de as van het koor. Het axiaal grindpad leidt naar het centraal staande hardstenen grafmonument van de familie De Brabander gemarkeerd door een Christusbeeld aan kruis op een hoge sokkel met opschrift Grafstede der Familie de Brabander. Tegen de noordelijke grens liggen nog enkele adellijke families begraven zoals Limpens-schuermans.

Op het kerkhof staan verder voornamelijk hardstenen graftekens uit het interbellum en de naoorlogse periode, uitgevoerd in sober art deco en modernisme. Zowel de kruisvormige stèles met graftuinen als de stèle-met-zerk komen er voor. Identiek en sterk gelijkende graftekens op het kerkhof wijzen op de groeiende massaproductie van graftekens in de naoorlogse periode. Verschillende graftekens zijn gedecoreerd met porseleinen applicaties en meerdere grafschriften werden aangebracht op tekstplaten in marbriet. Op het kerkhof staan verspreid zes geajoureerde traditionele gietijzeren grafkruisen, de meeste met bewaarde tekstplaat (sommige onleesbaar geworden).

Vooraan op het kerkhof, ten oosten van het centrale pad is de kunstschilder Edmond Verstraeten (Waasmunster 1870-1956) samen met zijn echtgenote Augustine Reynaert (1871-1955) bijgezet. Voor een taxushaag staat het hardstenen grafteken bestaande uit een afhellende deksteen en een diamantvormige zerk. De getrapte stèle bestaat uit een sokkel, een hardstenen tekstplaat met opliggende letters en een witmarmeren portret van Edmond Verstraeten en Augustine Reynaerts, naar ontwerp van Fr. Van Ranst. Edmond Verstraeten was een gewaardeerd landschapsschilder en luminist. In 1904 was hij een stichtend lid van de vereniging Vie et Lumière. Vanaf 1900 schilderde hij in het atelier van zijn nieuw gebouwde huis en hoeve Den Dommel in Sombeke. Zijn werk had voornamelijk de Durme en Waasmunster als onderwerp. Omdat Verstraeten zijn werk niet wist te vernieuwen deemsterde zijn bekendheid uiteindelijk weg.

• SERGEANT N. 1991: De parochie Waasmunster geschiedenis en patrimonium, Tielt, 151.
  • Informatie verstrekt door vzw E. Verstraeten (21 juni 2021).