Molenaarshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarshoeve

Beschrijving

Vroegere molenaarshoeve. Achterin in bochtige straataftakking gelegen voormalige brouwerij uit eind 18de-begin 19de eeuw met latere aanpassingen en dienstgebouwen.

Ten oosten, laag ijzeren hek aan twee vierkante gewitte bakstenen hekpijlers met bolornamenten. Ten noorden, L-vormig boerenhuis van vier + vier traveeën en twee + één bouwlaag met verhoogde begane grond onder zadeldaken (pannen, nok parallel met de straat). Ten oosten, onderkelderde laagbouw met klokkenstoeltje en gewitte gevel met baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk, op achtergevel getraliede vensters en bovenlicht van voorts gedichte deur. Rechts, zijgevel met muurvlechtingen, sierlijk nokanker met jaartal 1804 waaronder anker met letters "g(?)ivc" boven waterlijstje van rechthoekige zolderluik geflankeerd door twee oculi. Sporen van twee gedichte segmentboogvensters met luikduimen boven getoogde kelderopening geflankeerd door twee rondbogige openingen met traliewerk. Ingang tot dubbele, overwelfde kelder, voorheen elk met ingewerkte oven.

Westelijk deel, ondiepe vleugel van twee bouwlagen, aangepast en gecementeerd (nok loodrecht op straat). Rechthoekige bovenvensters en getoogde benedenvensters met vernieuwde ramen, 19de-eeuwse deuromlijsting van gesinterde baksteen in rechtse hoek. Ten zuiden, dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw in L-vorm. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

Middenin erf, grote rechthoekig mestvaalt. Ten noordoosten, terp met in 1940 afgebrande stenen windmolen zogenaamde "Stenenmolen" uit einde 18de eeuw.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja